Contact: 06 4895 8275  f.huigens@expressief.com

 

Website header logo
  • Website_header_slideshow_p1.png
  • Website_header_slideshow_p2.png
expressief over verandermanagement

Veranderen als trektocht

Wij veranderen niet volgens een plan van aanpak met mijlpalen en een tijdspad, een rode paaltjesroute met een methodiek, maar veranderen door te doen wat nodig is, gezien het uiteindelijke motief. De meeste Adviesbureaus begeleiden organisaties langs rode-paaltjes routes. Het pad en de methodiek staan vast. En de organisatie wordt zo ontwikkeld dat ze past in de methodiek. Je weet wat je krijgt, in de routebeschrijving staan de bezienswaardigheden en uitkijkplekken al benoemd. Wij geloven hier niet in. Bij een trektocht weet je wat het gebied is waarin je je bevindt, je weet de uiteindelijke bestemming, maar de tussenstations zijn nog niet bekend. Je trekt over het pad dat zich ontvouwt. De voorbereiding bestaat uit de bagage die je meegenomen hebt, de competenties en vaardigheden die je hebt om de tocht te kunnen maken. De keuzes die je onderweg maakt, doe je mede op basis van die informatie. Bij de rivier besluit je, met de kennis en vaardigheden van dat moment, gecombineerd met de ervaringen uit het verleden, of je een vlot bouwt of een brug. Gaandeweg de trektocht wordt de informatie talrijker en daarmee het pad duidelijker. Dit geldt zowel voor de organisatie als geheel alsook voor de individuele medewerker. Niet alleen de organisatie zal veranderen, maar ook de medewerker.

Als je verandert als trektocht is een aantal ingrediënten van belang.
  • Je definieert de inhoudelijke bestemming. Je omschrijft dus wat er is als je de bestemming hebt bereikt. Met andere woorden: hoe weet je dat je er bent. Wat is er dan?
  • Je omschrijft de procesmatige bestemming. Eenieder in de organisatie doet waarvoor hij/zij besteld is, op een bij zijn of haar rol passend niveau.
  • De focus ligt op het versterken of ontwikkelen van leiderschap vanuit visie. Dat vraagt een systemische aanpak: iedereen heeft een plek in de organisatie en ieders talent is nodig.
  • Je volgt de verandering structureel met inzet van begeleidingsgroepen. Door het werken met een begeleidingsgroep en deze na een periode (van 3 maanden) te wisselen creëer je een leergroep in de organisatie met een steeds groter wordend effect. Het vliegwiel van de verandering. Begeleidingsgroepen omarmen, doorleven en groeien op deze wijze (in) de visie.